Bezuinigen op energie

We leven in tijden van economische crisissen. De term “bezuiniging” komt steeds vaker voor in ons dagelijkse gesprekken. Er om heen draaien heeft geen enkel zin meer. Of je het milieubewuster leven wilt noemen of dat je juist op je maandelijkse facturen en je jaarlijkse rekeningen wilt bezuinigen. Minderen van energiegebruik heeft baat voor ons allen.

De fossiele energiebronnen zijn niet oneindig. Op een gegeven moment zal het vast en zeker opraken. Milieuorganisaties proberen al jaren duidelijk te maken, dat het gebruik van zogenaamde groene energie beter is. Recyclen van zoveel mogelijk bronnen, zodat we de generaties van de toekomst nog een goed leven kunnen bieden.

Iedereen kan een steentje bijdragen voor een beter toekomst. Zonder al te veel op te moeten geven, kunnen we al zoveel betekenen. Niemand vraagt ons om alle luxe en gemak op zij te leggen. Je kunt eenvoudig bij elk energiemaatschappij al kiezen voor een groenpakket. Groene energie wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen, zoals water, wind en de zon. Ook groen en rest afval wordt verwerkt tot energie. Zo houden we het milieu schoon en kunnen we bijdragen aan oplossingen voor toekomstige energie crisissen.

Uiteraard is het niet de bedoeling, dat je overstapt op groene energie en dan als nog onnodig gebruik maakt van energie in huis. Door thuis een aantal handelingen uit te voeren, kan je heel simpel je energierekeningen omlaag halen. Wat beter is voor het milieu en voor je eigen portemonnee.

Laten we beginnen bij het gebruik van licht in huis. Vaak vergeten we de lichten uit te doen in ruimten waar we niet bezig zijn. Zo staat de lamp van de wc of badkamer soms uren aan zonder dat er iemand daadwerkelijk aanwezig is. Maak er een gewoonte van om de lichten enkel aan te zetten als je een kamer inloopt en de lichten weer uitzetten als je de kamer verlaat. Het aanschaffen van spaarlampen heeft ook baat bij het minderen van energie verbruik. Tevens is het op termijn een bezuiniging op de kosten van lampen, gezien spaarlampen een veel langer gebruiksduur hebben.

De tweede belangrijke energieverbruiker, wat meestal over het hoofd wordt gezien is het rode lichtje van apparatuur dat op afstandsbediening werkt. We zetten de tv, digitale ontvanger of dvd-speler uit met de afstandsbediening en denken er verder niet meer bij na. Het staat immers uit. Of toch niet? Het rode lichtje dat we over het hoofd zien, verbruikt de hele nacht nog energie. Een laag verbruikspercentage, dat uren energie verbruikt maakt het elektriciteitsmeter tikken. Met een kleine moeite, door de apparaten handmatig uit te zetten, kunnen deze extra tikken worden voorkomen.

Wil je bewust energiezuiniger leven, dan is de energielabel een goed schema. Je kunt hierop precies zien welke huishoudelijke apparaten energiezuinig zijn en welke iets minder. Op basis van je eigen budget kan je kiezen uit de verschillende energielabel waarderingen. De A+ melding geeft aan, dat het apparaat zeer energiezuinig is. De D melding is de meeste energie verbruikende.

Het besparen op energie is uiteindelijk goed voor iedereen. We dragen een steentje bij aan ons milieu en zorgen ervoor, dat onze energiekosten gaan dalen. Loop thuis eens even langs alle apparaten en verlichtingselementen. Bekijk of het echt niet zuiniger kan zijn. Vervang witgoed, zoals koel- en diepvrieskasten op tijd. Slijtage veroorzaakt meer energiebehoefte. Stel regels op met betrekking tot gebruik van tv, computer en verlichting. Zorg ervoor, dat kinderen erbij betrokken worden. Vermijd onnodig verbruik door niet gebruik.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Geef dit als tip aan je Hyves-vrienden Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Print deze pagina of genereer een PDF-bestand