Bezoek Van der Hoeven aan Brazilië in teken van energie

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken gaat van 13 tot en met 16 september 2010 naar Brazilië. Energie en biobrandstoffen zijn de belangrijkste thema’s van het bezoek. Daarnaast versterkt de minister de economische banden door gesprekken met ambtgenoten.

Nederland is de tweede investeerder in Brazilië. Tegelijk met de minister zijn 20 Nederlandse bedrijven in Brazilië op bezoek. ‘Juist in deze turbulente economische tijden is het van belang om te laten zien dat wij de goede economische banden met Brazilië op prijs stellen en verder willen uitbreiden,’ zegt Van der Hoeven. ‘Belangrijke opkomende economieën zoals de Braziliaanse zijn van groot belang voor de Nederlandse economie. Internationale handel en investeringen zijn voor Nederland de motor van het herstel van de economie en toekomstige groei.’

Rio: Oil & Gas Fair
Van der Hoeven zal in Rio de Janeiro spreken tijdens de opening van de 15e Rio Oil & Gas Fair. Tevens zal zij tijdens deze fair het Holland Paviljoen openen. Daar presenteren 11 Nederlandse bedrijven zich die zijn aangesloten bij de IRO (Association of Dutch Suppliers in the Oil and Gas Industry). Op de beurs spreekt de minister met president Sérgio Gabrielli van de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobrás en met president André Araujo van Shell-Brazilië.

Een bezoek aan de Mauá scheepswerf in Rio staat ook op het programma. Onder andere vanwege de kansen die er in Brazilië liggen voor de Nederlandse offshore- en maritieme industrie op het gebied van oliewinning en -transport.

Brasilia: ministeriële tweegesprekken
In de Braziliaanse hoofdstad Brasilia zal Van der Hoeven spreken met de ministers van Wetenschap & Technologie, Mijnen & Energie, Ontwikkeling, Industrie & Buitenlandse handel en de minister van Financiën

Sao Paulo: 2e generatie bio-brandstof
In Sao Paulo zal de minister spreken tijdens een netwerkreceptie voor bedrijven. Verder verricht zij er de opening van een seminar van de NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency) over de mogelijkheden die Nederland biedt aan Braziliaanse bedrijven die in Nederland willen investeren. De minister zal verder een ontmoeting hebben met vertegenwoordigers van de Nationale Unie van Suikerriet Industrieën in het kader van de productie en distributie van bio-ethanol. De minister besluit haar reis met een bezoek aan de ethanolfabriek van Cosan-Shell in Piracicaba. Daar wordt bio-ethanol gewonnen uit rietsuiker.

Tweede investeerder
2011 wordt het ’Ano da Holanda no Brasil’; het Nederland-Brazilië jaar. Ruim 400 jaar geleden startten de handelsrelaties tussen beide landen. 100 jaar geleden werd de eerste Nederlandse landbouwkolonie in Brazilië gevestigd. In 2009 bedroeg de handelsbalans tussen Nederland en Brazilië 6 miljard euro. Nederland is de tweede investeerder in Brazilië. Nederland is de 4e exportbestemming voor Brazilië. In Brazilië zijn ruim 150 Nederlandse bedrijven actief.

Bron: http://www.rijksoverheid.nl

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Geef dit als tip aan je Hyves-vrienden Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Print deze pagina of genereer een PDF-bestand