‘Douchen wordt druppeldrama’

Installateurs en de waterleidingbedrijven liggen in de clinch over de vraag of de waterdruk in ons land zo gaat dalen dat douchen een stuk minder aangenaam wordt.

Volgens de ondernemers die installaties aanleggen, gaat de druk in de leiding met 40% omlaag en wordt de dagelijkse douche een druppel-drama. De waterleidingbedrijven zeggen dat we er thuis niks van gaan merken. De overheid heeft de wettelijke ‘drukeis’ verlaagd omdat anders in de toekomst nog grotere pompinstallaties nodig zijn om het watergebruik in Nederland aan te kunnen. Daardoor zal ook onnodig het energieverbruik voor het rondpompen van drinkwater toenemen. Dat blijkt uit het ontwerp Drinkwaterbesluit dat door minister Cramer (VROM) deze week naar de Tweede Kamer is gestuurd op advies van de drinkwaterbedrijven, verenigd in de Vewin.

De installatiesector vreest dat douchen onaangenaam wordt en dat ook de kans op legionellabesmetting toeneemt omdat er meer drukverlies is en leidingen minder goed worden doorgespoeld.

De installatiesector Uneto-VNI reageert verbaasd en eist dat de waterdruk ten gunste van de miljoenen huishoudens op het huidige niveau blijft. Zij beschuldigen de Vewin ervan dat deze bewust de druk wil verlagen om minder geld kwijt te zijn aan pompinstallaties en bovendien minder risico lopen als leidingen door te hoge druk kapot springen. Vewin benadrukt dat de waterdruk gegarandeerd blijft en dat een lagere druk volstaat. Het zou geen effect hebben op de waterdruk. “Zelfs op een tropische dag wanneer veel water wordt geconsumeerd, komt er echt wel voldoende water uit de kraan”, benadrukt Vewin-zegsman Cees Verkerk.

Ons land telt een waterleidingsstelsel van 116.000 kilometer lengte. “We verlagen weliswaar de druk, maar dat is minimaal. Huishoudens gaan echt niet merken dat er straks iets is veranderd. We leveren voldoende kracht om woningen van voldoende drinkwater te voorzien.” Ook het ministerie van VROM verwacht geen gevolgen.

Bron: Telegraaf

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Geef dit als tip aan je Hyves-vrienden Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Print deze pagina of genereer een PDF-bestand