26 Miljoen euro voor energie-innovatie in de glastuinbouw

De subsidieregeling voor Marktintroductie energie-innovaties (MEI) gaat in 2010 tweemaal open. De subsidie is bedoeld voor glastuinders die hun energiesystemen willen innoveren. De eerste openstelling is van 1 februari tot en met 12 maart. De tweede volgt in september.

Het ministerie van LNV stelt voor semi-gesloten kassystemen per openstelling € 5.000.000 beschikbaar en € 8.000.000 voor overige innovatieve energiesystemen. De glastuinders krijgen maximaal € 1.500.000 subsidie per aanvraag. Binnen vier maanden na de sluitingsdatum ontvangen de aanvragers een beslissing. De beste projecten worden gehonoreerd.

Belangrijkste verschillen met 2009

  • Aanvragen kan alleen digitaal
  • Een project kan onder bepaalde voorwaarden met één jaar worden verlengd
  • Een bankverklaring is verplicht
  • De subsidiabele kosten van semi-gesloten kassen zijn maximaal € 100 per vierkante meter.

Systemen voor het Nieuwe telen komen voor subsidie in aanmerking. Op www.minlnv.nl/loket staat precies wat het Nieuwe telen inhoudt.Aanvragers die een project gaan doen met aardwarmte moeten de verleende opsporingsvergunning meesturen en een geologische haalbaarheidsstudie. Deze haalbaarheidsstudie moet bestaan uit:

  • De potentiële warmteproductie van het bronnenpaar
  • Het benodigde pompvermogen van het bronnenpaar
  • Een grafiek van het debiet en het vermogen in relatie tot de slagingskans

Bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Geef dit als tip aan je Hyves-vrienden Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Print deze pagina of genereer een PDF-bestand