Eigen energie opwekken? Windturbine kopen!

Ieder huishouden krijgt binnenkort de mogelijkheid om zijn eigen duurzame stroom op te wekken. Via de Windcentrale kunnen mensen namelijk gezamenlijk eigenaar worden van een windturbine. De kosten worden dan verdeeld onder de eigenaars, terwijl de opgewekte stroom van de windturbine ook wordt verdeeld. De eigenaars van een windturbine ontvangen 15 jaar lang stroom tegen een vaste prijs. Dit is een interessant feitje, aangezien de stroomprijzen de laatste paar jaar flink gestegen zijn.

Hoe werkt dit principe?

Hoe de energieverdeling bepaald word is niet lastig. Een windmolen word door de Windcentrale in duizenden stukjes gesplits, die ze Winddelen genoemd hebben. Ieder Winddeel levert zo’n 500 kWh op per jaar. Mensen die hiervan willen profiteren kunnen één of meerdere winddelen kopen. U mag echter niet boven uw eigen verbruik zitten. U mag dus geen 4000 kWh aan Winddelen kopen als u maar 3500 kWh gebruikt in uw huishouden. De opgewerkte energie word via het energiebedrijf thuis “afgeleverd”.

Wie kwam met het idee?

Niels Korthals Altes en Harm Reitsma zijn met het idee van de Windcentrale gekomen om het draagvlak voor windenergie in Nederland te vergroten. Hiermee hopen zij de transitie naar een duurzame energievoorziening sneller te laten verlopen. Door marktonderzoek is gebleken dat er veel interesse is in het project van de Windcentrale. De Windcentrale heeft om dit plan door te zetten wel 3000 supporters nodig. Op dit moment staat de teller op zo’n 2000 supporters. Met voldoende steun gaat het project van start. De Windcentrale zal gaan samenwerken met Deltawind en word financieel gesteund door stichting DOEN.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Geef dit als tip aan je Hyves-vrienden Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Print deze pagina of genereer een PDF-bestand