Energie kost gezin dit jaar 227 euro minder

Een gezin met twee kinderen geeft dit jaar gemiddeld 227 euro minder uit aan gas en elektriciteit dan in 2008. Dat blijkt uit gegevens die de Belgische energieregulator CREG heeft verzameld, zo meldt De Tijd.

Een gezin dat 23.000 Kwh gas verbruikt, zal dit jaar 1.350 euro betalen in plaats van 1.535 euro in 2008. Dat is een daling met bijna 12 procent. De elektriciteitsfactuur voor datzelfde gezin dat 3.500 Kwh verbruikt, zou 7 procent lager liggen, met name op 548 euro in plaats van 590 euro. Dat geeft een som voor de hele elektriciteits- en gasfactuur van 1.898 euro per jaar, in plaats van 2.125 euro het jaar voordien.

De prijsdaling was nog veel groter geweest indien de distributeurs – de energieverdelers – hun tarieven niet fors hadden verhoogd. Bij gelijke distributietarieven waren gas en elektriciteit respectievelijk 18 en 15 procent goedkoper geworden.

Volgens de CREG is de prijsdaling te danken aan de crisis, waardoor de energieconsumptie en de prijs daalden. Volgend jaar stijgt de factuur wellicht opnieuw. De intussen gestegen oliekoers uit zich met een vertraging van zes maanden in de gasprijs.

Bron: belga/adv

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Geef dit als tip aan je Hyves-vrienden Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Print deze pagina of genereer een PDF-bestand