Groene stroom

Dat het gebruik van groene stroom goed is voor het milieu is wel algemeen bekend. Maar wat maakt groene stroom beter dan en wat zijn de verschillen in vergelijking met zijn tegenhanger de ‘grijze’ stroom?
Voorop gesteld heeft de naam niets te maken met de werkelijke kleur die de stroom heeft of een verschil tussen werking van beide. De benamingen van de verschillende soorten stroom slaan uitsluitend op de manier waaruit de stroom is opgewekt. Zo wordt groene stroom opgewekt uit milieubewuste – duurzame – energiebronnen, daar waar grijze stroom nog altijd wordt opgewekt uit energiebronnen die in de nabije toekomst op zullen raken en/of het milieu (ernstig) vervuilen en/of beschadigen.
Het opwekken van stroom uit duurzame energiebronnen wordt in de Lage Landen, Scandinavië en de rest van Europa steeds meer toegepast. De meest bekende methode waarvan gebruik gemaakt wordt is daarbij waarschijnlijk nog de windmolen of de zonnepanelen op daken van gebouwen, maar ook het verbranden van plantaardig materiaal (biomassa) en waterkracht wordt veelal toegepast bij het opwekken van duurzame elektriciteit. Alle hiervoor genoemde energiebronnen zullen in principe nooit op kunnen raken.
Het opwekken van grijze stroom wordt doorgaans gedaan met het winnen van onder andere aardgas en olie uit de zeebodem. Niet alleen zijn beider stoffen op termijn schadelijk voor het milieu, ook zal een groot gedeelte van de nu gebruikte stoffen binnen de kortste keren opraken.
Al met al kan er wel gesteld worden dat het kiezen voor groene stroom een zeer milieubewuste en daardoor verstandige keuze zou zijn. Het gebruiken van duurzame energie verkleint de kans dat nageslacht over honderd jaar zonder grondstoffen komt te zitten. Tevens zou de mens in diezelfde periode moeten leven in een zwaar bevuild en beschadigd milieu.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Geef dit als tip aan je Hyves-vrienden Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Print deze pagina of genereer een PDF-bestand