Stroomnota gaat omlaag

De energierekening valt de eerste zes maanden van 2010 weer lager uit. Met name de stroomprijs gaat flink omlaag. Helaas gaat de energiebelasting relatief veel omhoog.

Nu ook de tarieven van Eneco, als laatste van de grote drie energieleveranciers, in de markt bekend zijn, kan de balans worden opgemaakt.

Na Nuon en Essent blijkt ook Eneco de stroomtarieven omlaag te brengen.

Arjin van As, directeur van prijsvergelijker Energieprijzen.nl: „De consument merkt helaas weinig van de lagere leveringstarieven door de voorgestelde stijging van belastingtarieven.” Concurrent prijsvergelijker Ben Woldring van Gaslicht.com: „De tarieven gaan met een paar tientjes omlaag. Leuk, maar veel is het niet. De rekening van een gemiddeld huishouden gaat per 1 januari 2010 over Nederland gemiddeld met €48 omlaag. Maar doordat tegelijkertijd de energiebelasting voor hen met €23 wordt verhoogd, blijft de daling beperkt tot €25.”

Volgens Van As gaan de stroomtarieven omlaag omdat er begin 2009 veel goedkope termijncontracten zijn afgesloten. De stijgende olieprijs is volgens hem nog niet in de gasprijs verwerkt, die blijft daardoor nagenoeg ongewijzigd.

Het prijsverschil tussen de grote drie en de prijsvechters zal rond de €267 uitkomen, voorspelt Energieprijzen.nl. Van As signaleert net als energiemarktdeskundige Erik Smith dat de tarieven van de prijsvechters nauwelijks meer verschillen van die van de grote drie, afgezien van de fikse eenmalige kortingen die prijsvechters geven bij een overstap van energieaanbieder. „Je moet dus wakker blijven en veelvuldig willen overstappen, om altijd het onderste uit de kan te halen”, zegt Smith.

Per 1 juli 2009 gingen de energietarieven ook al omlaag, zij het destijds veel harder, omdat ook de gasprijs kelderde. Die weegt in de regel zwaarder mee op de energierekening dan de stroomprijs.

Volgens Ben Woldring lijkt er een luchtje te zitten aan groene energie: „Ook bij aanbiedingen met groene stroom kun je grote kortingen krijgen, op dit moment tot e300 ten opzichte van een standaard contract. Maar gek genoeg geven verreweg de meeste mensen toch de voorkeur aan gewone stroom en gas.”

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Geef dit als tip aan je Hyves-vrienden Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Print deze pagina of genereer een PDF-bestand