Zonne-energie overtreft wind

De zon heeft in Vlaanderen sinds eind november wind en biomassa overvleugeld als belangrijke groenestroombron. Dat blijkt uit cijfers van de Vreg, de Vlaamse energieregulator. Met een aandeel van 22,5 procent van de Vlaamse groenestroomcapaciteit is de zon zelfs de belangrijkste hernieuwbare energiebron geworden.

Die evolutie wordt veroorzaakt door de verviervoudiging van het aantal zonne-energie-installaties in Vlaanderen sinds begin dit jaar. De verwachting van de Vreg is dat nog voor eind 2009 de 50.000ste zonne-energie-installatie erkend zal worden.

Het geeft ook aan dat de Vlaamse gezinnen en bedrijven dit jaar zwaar geïnvesteerd hebben in zonne-energie. De voorzitter van de Vreg, André Pictoel, schat de investering tot nog toe op 700 miljoen euro. Hij noemt het een voorzichtige schatting. Hij sluit niet uit dat over heel 2009 sprake zal zijn van een miljard euro.

De bedrijven nemen zonder twijfel het grootste deel van de investering voor hun rekening. Maar de financiële inspanning van de gezinnen is toch niet te onderschatten. Op basis van de tussen juni en november goedgekeurde installaties gaat het om 30 tot 45 miljoen euro.

Bron:  Standaard.be

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Geef dit als tip aan je Hyves-vrienden Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Print deze pagina of genereer een PDF-bestand